Hur man skapar en vinnande frilansprofil [2020-guide för nybörjare]

Varför en bra profil är nyckeln till framgång

Frilansplattformar är ett bra sätt att hitta arbete, men efter att du registrerat dig bör du inte göra ett rusjobb i din profil. Tänk på det: Du är en av miljoner frilansare som är registrerade på olika webbplatser. Om din profil är ofullständig, svår att läsa eller dåligt utformad kommer potentiella kunder bara att gå vidare till nästa freelancer.


Att skapa en snygg profil är uppenbarligen ett dåligt drag – varför skulle du knyta ditt namn till något utan att se till att det är perfekt? Vissa webbplatser – särskilt Upwork – hjälper dig att stå fram från mängden genom att erbjuda ett Rising Talent-märke till imponerande frilansare som är nya på plattformen. Ett av kraven är att hålla din profil fullständig och uppdaterad.

En fantastisk profil stoppar kunder i deras spår för en andra titt. Det är den typ av profil du vill ha. Din profil på en frilansande anställningsplattform är din butik, visitkort och offentliga ansikte. Kunder som aldrig har arbetat med dig tidigare har bara din profil för att vägleda dem om de ska anställa dig eller inte. Läs vidare för våra råd om hur man skapar en vinnande profil på Upwork, Guru, Freelancer.com, Fiverr eller någon annan frilansplattform.

Hur man skapar en fantastisk frilansprofil

Det första steget är att se till att din profil är komplett. Det betyder att du fyller i all relevant information om dig, din erfarenhet och dina kvalifikationer. Till att börja med ska du täcka följande fält:

 • Ditt riktiga namn – var inte frestad att använda ett sammansatt namn som ”A. Writer ”eller“ Best Editor ”
 • Ett bra profilfoto
 • En beskrivande titel
 • Dina relevanta färdigheter och kvalifikationer (du kanske bara måste välja det mest relevanta här)
 • En portfölj av ditt tidigare arbete

Allt detta är bara en utgångspunkt för att skapa en grundläggande profil. Att flytta din profil från “okej” till “fantastisk” kräver lite mer ansträngning. Här är några tips:

 • Använd en slående omslagsbild och professionellt utseende profilfoto det är tydligt och oklart. Din profilbild ska vara en huvudbild med ansiktet centrerat och väl upplyst.
 • De flesta frilansplattformar gör det möjligt för dig länk till en onlineportfölj. Dra full nytta av detta så att du kan visa klienten vad du kan göra, i motsats till att bara berätta för dem.
 • Kom ihåg att din profil kan vara mer än bara text. Du kan förbättra din profil med en video och / eller en länk till en professionell portföljwebbplats, vilket ger dig mer utrymme att visa dina prover, certifieringar och mer.
 • Anslut dina sociala mediekonton, särskilt professionella som LinkedIn. Detta hjälper dig att fastställa din närvaro och äkthet och ger en mänsklig dimension.
 • Skapa den perfekta titeln. En generisk titel som ”grafisk designer” gör att du inte sticker ut från alla andra grafiska formgivare där ute. En lite längre titel som beskriver exakt vad du kan göra och visar kunderna hur de kommer att dra nytta av dina färdigheter (se vårt exempel nedan) är mycket effektivare.
 • Gör din översikt kort, men övertygande genom att hänsynslöst skära bort alla onödiga ord. Kunder som söker efter en ny arbetare har inte tid att läsa en roman!
 • Ta inte med arbetslivserfarenhet som inte är relevant för ditt område. Om du till exempel är en frilansande grafisk formgivare kan du inte ta bort tiden du arbetade som kock på en snabbmatrestaurang under ditt äldre år.
 • Kom ihåg att sätta de viktigaste och mest relevanta färdigheterna först i din översikt och i listor.
 • Alltid hålla din profil klientcentrerad. Om du väljer att skriva om dina personliga intressen och upplevelser, gör det klart hur de kan gynna klienten.
 • Var specifik kontra generisk. Du kanske oroar dig för att gå i detalj om vad du har att erbjuda kommer att skrämma kunder som letar efter en annan specifik färdighet, men faktiskt är det motsatta sant. Ju mer specifik du är, desto mer förtroende kommer kunder att känna i din förmåga att slutföra projekt – även typer av projekt som inte ingår i din ursprungliga profilbeskrivning.
 • Använd aldrig “vi” såvida du inte verkligen arbetar som en del av ett team – alltför många frilansare faller i den fällan. Att använda “vi” när du pratar om dina egna prestationer späder deras inverkan och gör att du verkar nervös och osäker. Dessutom ser dina potentiella kunder att anställa en frilansare, inte ett företag.
 • Om du skriver en profil på engelska, men språket är inte tillräckligt bra kan du göra det Be en vän som är mer flytande i språket om hjälp. De flesta plattformar inbjuder dig att lista dina språk, så du kan använda det avsnittet för att berätta för dina potentiella kunder att engelska inte är ditt första ditt andraspråk. Många av dem kommer att uppskatta ärligheten.
 • När du har skrivit din profil, gå tillbaka och läs korrektur. Låt en vän korrekturläsa det också för att fånga alla felfel, stavning eller grammatik som kan undergräva allt ditt hårda arbete. Bortsett skrivfel eller dålig grammatik gör ett fruktansvärt första intryck.
 • Kom ihåg slutligen att din profil inte är statisk. Gå igenom det med några månader att lägga till din nya erfarenhet och färdigheter och justera ordalydelsen.

Glöm inte: Om du inte har någon relevant arbetslivserfarenhet (med andra ord, du är en nybörjare-frilansare) kan du inkludera annat arbete du har gjort och förklara hur det är relevant för ditt nuvarande fält. Till exempel, “att vara kock lärde mig allt om tidshantering, organisera uppgifter och slutföra uppgifter snabbt och exakt.”

Detta exempel på en utmärkt frilansarprofil hjälper till att visa råden ovan (vi har följt upp Upwork-mallen, men den är relevant för alla freelancer-plattformar).

Hur man skriver en Killer Freelance-profil

Hur man skapar en fantastisk portfölj

Om du arbetar som frilansare vill du skapa en portfölj. En portfölj kan vara en del av din profil på en frilansplattform, presenteras på din egen webbplats eller ingå på en portföljwebbplats, som Contently eller Dribble. Din portfölj är din chans att visa vad du kan göra.

Att skapa en effektiv portfölj kräver tanke. Till att börja med måste du välja vilka delar som ska inkluderas. Det rekommenderas inte att ta med allt arbete du någonsin har gjort – det kan vara överväldigande för besökare och kommer oundvikligen att innebära att du delar några prover som är relativt svaga jämfört med andra.

Välj bara de bästa exemplen på ditt arbete, inte de du inte var riktigt nöjda med. Om du bara är intresserad av specifika typer av projekt är det en bra idé att hålla fokus på dessa. Om du till exempel är en grafisk formgivare som verkligen älskar webbdesign kanske du vill inkludera så många webbplatsexempel som möjligt och hoppa över allt det tryckta arbetet du har gjort.

En portfölj är i princip en upcyklad version av “Show and Tell.” Även om målet är att visa klienten vad du har uppnått kommer det också att behövas någon förklaring. För varje artikel, sammanfatta ditt syfte eller kort för att skapa stycket. Säg något om klienten som beställde det och förklara på vilka sätt projektet var effektivt. Håll beskrivningen kort, men mycket tydlig.

Om din portfölj fortfarande är lite snedig, eller om du vill grenas ut till en nisch där du ännu inte har mycket erfarenhet, oroa dig inte. Du kan skapa dina egna bitar eller skapa freebies för vänner och kollegor som visar dina specifika färdigheter. Som grafisk designer kan du till exempel designa en logotyp för en lokal butik för badprodukter eller utveckla ny drömförpackning för din favoritgodis.

Det säger sig självklart att du aldrig får använda någon annans arbete i din portfölj. Det är inte bara etiskt fel, det kommer också att backfire när den verkliga skaparen upptäcker din stöld eller en potentiell klient frågar varför samma verk finns i två portföljer.

Glöm inte: Om dina exempel skapades för en klient, se till att du får tillåtelse att använda dem innan du inkluderar dem i din portfölj.

En fråga till att tänka på när du skapar din portfölj är om du vill göra mer än en. Det finns en verklig åsiktskillnad här. Vissa frilansare förespråkar att lägga allt ditt bra arbete i en portfölj. Du kan dela upp det i sektioner för de olika områden som du arbetar i, men visa klienten allt du kan för att de ska kunna se hela dina färdigheter och förmågor..

Andra föredrar att skapa ett antal olika portföljer, en för varje typ av jobb. Så som grafisk designer kan du ha en portfölj för logotyper, en för visitkort och en för produktförpackningar. Du skickar helt enkelt en potentiell kund till den relevanta portföljen, beroende på vilken typ av arbete du söker. På detta sätt kan du skräddarsy din portfölj mycket tätare för att visa upp de mest relevanta färdigheterna för varje nisch.

Till sist, granska alltid ditt arbete innan du lägger till det i din portfölj. Se till att det inte finns några slarviga fel eller skrivfel. Om du visar arbete som har publicerats online kan du dela det som ett PDF eller liknande format snarare än en webblänk så att det inte kan ändras senare av en klient som redigerar ditt arbete efter deras behov.

Vad du ska göra om din profil fortfarande är svag

Det kommer inte att finnas ett rött blinkande ljus för att berätta om din profil inte är helt där ännu – men om du har bjudit på några jobb som du vet matchar din skicklighet och expertis, och du inte har lyckats med någon av dem, är det ett bra tecken att din profil behöver en ökning.

Kom ihåg att frågan om hjälp inte är ett tecken på svaghet. Om du inte är säker på att du kan skriva en stark profil, vänd dig till en författare eller marknadsföringsekspert för hjälp. Om du vet att din stavning och grammatik är svag, be en korrekturläsare för att kontrollera det åt dig. Du kunde:

 • Be vänner som är skickliga inom dessa områden om hjälp
 • Byt ut dina frilansfärdigheter med en annan frilansare så att du båda gynnas
 • Anställ en frilansförfattare, marknadsförare eller redaktör för att skriva, korrekturläsa eller generellt förbättra din profil

Om du anställer en frilansare för den här uppgiften, ger det dig den värdefulla möjligheten att uppleva den andra sidan av frilansning – klientens. Du kommer att kunna förstå anställningsprocessen bättre och inse vilka profiler som var de mest effektiva i din egen sökning efter en frilansare.

Att göra: Om du har märkt mindre intresse för din frilansprofil under en period av några månader är det förmodligen dags att uppdatera och förnya din profil. Och som alltid, be en vän om hjälp. De kan se saker du behöver ändra som du aldrig har lagt märke till.

Fler sätt att öka din frilansprofil

Tillsammans med att skapa en topprofil finns det några fler strategier du kan använda för att marknadsföra dig själv på en fullsatt frilansmarknad.

Sätt att öka din frilansprofil

 1. Kundrecensioner: Frilansplattformar som Upwork, Freelancer.com och Fiverr gör det enkelt att begära en granskning från klienterna när du är klar med ett projekt. Inkludera dessa recensioner i din profil för att bygga ditt rykte som en pålitlig och effektiv arbetare. Om du marknadsför dig själv på din egen webbplats, be tillåtelse att dela kundens feedback också där.
 2. Video: Upwork och Guru välkomnar båda frilansare för att skapa en video som en del av sin profil, vilket är en fantastisk möjlighet att skapa en mänsklig anslutning och skapa förtroende för potentiella kunder. När de har hört din röst och sett dig interagera med kameran kommer de att känna att de känner dig. Du bör hålla den här videon kort – inte längre än en minut – och se till att den kommer så professionell och vänlig.
 3. Skriv en blogg: Oavsett om du publicerar på din egen professionella webbplats eller gästblogg på andra webbplatser, är en blogg ett bra sätt att nå ut till potentiella kunder. Oavsett vad ditt branschfokus är, kan du hitta en vinkel som är engagerande för framtida kunder, vilket kommer att höja din auktoritet inom området.
 4. Freebies: Om du precis börjar bör du överväga att erbjuda gratis konsultationer eller provprodukter. Till exempel skulle en grafisk designer kunna erbjuda fem gratis logoer för att få några positiva recensioner och lägga till i hennes portfölj.
 5. Sociala medier marknadsföring: Kom ihåg att dina sociala mediekanaler också är dina butiker. Inkludera utdrag om ditt senaste projekt eller åsikt om frågor i din bransch för att bygga eller stärka kontakter med andra.
 6. Färdighetstester: Många frilansplattformar erbjuder färdighetsbaserade tester. Även om dessa inte är viktiga för att få arbete, kan de vara ett sätt att bevisa dina förmågor inom vissa områden – det kan vara särskilt användbart om du ännu inte har mycket erfarenhet.

Åtgärdsposter

 • Skriv ett grovt utkast till din profil för frilanssidan du vill gå med – se till att du läser villkor för vad du kan och inte kan inkludera, samt titta på andra framgångsrika profiler på plattformen för att få en uppfattning om vad som fungerar och fungerar inte.
 • Skapa en portfölj av arbetsrelaterade prover. Detta kan vara en zip-fil du kan skicka till klienter, samt en video- och / eller en portföljwebbplats.
 • Dela din profil med vänner och kollegor i frilansgemenskapen för att få en objektiv åsikt.
 • Lägg upp din profil!

Huvudsida: Den ultimata guiden för att vara frilansare

Kapitel 1: Hitta ett frilansjobb

DU ÄR HÄR – Kapitel 2: Hur man skapar en vinnande frilansprofil

Kapitel 3: Hur du prisar ditt frilansarbete

Kapitel 4: Hur man bokar ett frilansjobb

Kapitel 5: Hur man diskuterar ett frilansprojekt med din klient innan du börjar

Kapitel 6: Hur man navigerar i frilans – klientförhållande

Kapitel 7: Hur man hanterar din tid som frilansare för maximal produktivitet

Kapitel 8: Hur du får betalt som frilansare

Kapitel 9: Hantera dina finanser som frilansare – En omfattande guide

Kapitel 10: Hur du främjar din frilanskarriär

Kapitel 11: Hur man är frilansare & Behåll ditt dagjobb

Dela gärna denna artikel och / eller kopiera det här inlägget eller delar av det till din webbplats, blogg eller sociala nätverk. Allt vi ber om är att du tillskriver det till WebsitePlanet.com

källor:

https: //www.upwork.com/blog/2015/09/rising-talent-program-for-new-freelancers/

https://www.forbes.com/sites/abdullahimuhammed/2016/09/27/how-to-create-a-freelance-portfolio-that-pops/#262ded4d7116

https://ambitionally.com/careers/building-a-freelance-portfolio/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map