Hur man skapar en gratis blogg på WordPress (steg-för-steg-instruktioner)

Om du läser detta, låt mig vara den första som välkomnar dig till den underbara bloggvärlden. Det är en stor värld – och det finns mycket att lära sig – men att komma igång behöver inte vara svårt. Att starta en blogg är faktiskt den enklaste delen. Att vara konsekvent med ditt skrivande är mycket svårare.


Men den här artikeln handlar om den enkla biten. Genom att följa stegen som beskrivs här kommer du att skapa en snygg och mestadels lättanvänd blogg. Bäst av allt, det är helt gratis.

Så vad väntar du på? Ta en drink, kanske ett mellanmål och vi kommer igång.

Grundläggande installation

Klicka på Kom igång i det övre högra hörnet på WordPress.coms hemsida.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image1

Fyll sedan i det ganska vanliga registreringsformuläret med ett fungerande e-postmeddelande, ditt användarnamn och ett lösenord. Alternativt kan du logga in direkt med ditt Google-konto för att spara lite tid.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image2

Innan du går vidare till nästa steg ska du kontrollera det e-postkonto du angav. Du får ett e-postmeddelande med en knapp som du måste klicka för att aktivera ditt konto och bevisa att e-postadressen faktiskt är din. Du kan tekniskt göra det senare, men jag personligen gillar att få den här typen av saker innan jag glömmer. (Jag glömmer saker mycket.)

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image3

Om du klickar på den länken kommer du tillbaka till din webbplatsinställning, där du ska fylla i grundläggande information om din webbplats. I mitt fall har jag beslutat att jag ska dela recept, så jag fyllde ut formuläret i enlighet därmed. Att äta är ett bra, universellt ämne – alla måste göra det.

Jag är för detta exempel en nybörjare på att skapa webbplatser, så jag har betytt mig som en “1” i skalan längst ner. Baserat på antalet du väljer kommer WordPress antingen att ge dig många råd och tips för nybörjare, eller låta dig upptäcka saker på egen hand.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image4

Därefter måste du välja en adress (även känd som en URL) för din webbplats. Till exempel finns receptrocksohard här. Nu, om du inte vill spendera pengar på ditt eget domännamn, bör du bara välja det gratis alternativet nära toppen.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image5

På nästa skärm måste du välja gratisplanen.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image6

Och det är allt! Du bör se ett meddelande som gratulerar dig till den framgångsrika skapandet av din blogg. Det finns en kort checklista där över saker som är bra att göra, men inte omedelbart viktiga. Du kanske borde ladda upp en profilbild, men resten kan vänta.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image7

Grundläggande innehållshantering

Okej! Bloggen är igång, men det finns inget att läsa. Det är inte officiellt “lanserat” ännu, men du vill verkligen lägga in något innehåll innan du låter någon annan se din webbplats.

Men innan vi börjar med det, låt mig snabbt förklara skillnaden mellan “inlägg” och “sidor” i WordPress.

 • inlägg är bara det, dina blogginlägg. Det är de delar av innehåll som kommer att dyka upp i omvänd kronologisk ordning, och du kommer att spendera större delen av din tid på dessa. Nog sagt.
 • sidor är mer statiska och de är vanligtvis alltid synliga för användaren i navigeringsfältet. Det är där du sätter saker som din kontaktinformation (“Kontakta oss”), din personliga berättelse (“Om mig”) och den typen av saker.

Skriv ditt första inlägg

För att komma igång med vårt allra första recept, kommer vi att klicka på antingen “Lägg till” -knappen i den vänstra menyn eller på “Skriv” -knappen i det övre högra hörnet av skärmen.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image8

Sedan börjar du bara skriva! Den stora texten högst upp är din titel, och allt nedan är innehållet i inlägget själv. Den senaste versionen av innehållsredigeraren delar upp allt ditt innehåll i “block”. Varje stycke, varje bild och allt annat är sitt eget “block”, och alla block kan flyttas till andra delar av ditt inlägg när som helst.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image9

När du är klar trycker du bara på den blå “Publicera” -knappen uppe till höger. Du blir frågad om du har gjort allt klart och är nöjd med ditt inlägg. Tryck på knappen igen för att slutföra processen.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image10

Att bekräfta att allt är bra.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image11

Det färdiga inlägget, sett av användaren.

Organisera dina inlägg

När du skriver många blogginlägg är det bra att hålla dem kategoriserade och organiserade. Detta är så att du kan hitta dem igen när du vill, men också så att om en besökare gillar ett inlägg (i detta fall ett recept), kan de hitta andra som det. De viktigaste verktygen som används för att organisera dina inlägg är “kategorier”Och“Tags.”

Kategorier och taggar är också bra för sökmotorer, vilket innebär att människor lättare kan hitta dina inlägg.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image12

Taggar och kategorier kan läggas till från skärmen efter skapandet.

Kategorier är avsedda att vara breda, inte alltför specifika. Så i vårt fall kan kategorier inkludera: mexikansk mat, grekisk mat, enkla recept, hårda recept, ugnsrecept, och så vidare. Ett recept kanske passar in i mer än en kategori, men passar vanligtvis inte in i många av dem. Kategorier är också hierarkiska, vilket innebär att du kan ha “föräldrakategorier ” och “barnkategorier.”

Till exempel:

 1. Mexikansk mat
  • quesadillas
  • Gorditas
  • tacos
  • Carne Asada
 2. Grekisk mat
  • yoghurt

Taggar är tänkta att vara ganska specifika, och du kan inkludera så många du vill för varje inlägg. I vårt exempel kan du inkludera ingredienser, föredragna varumärken och andra små bitar med användbar data, som: Tortilla, ost, koriander, Queso San Jacinto (ett varumärke), och så vidare. Skriv bara in dem och använd ett komma för att separera dem.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image13

Hur kategorier och taggar ser ut i framkant med temat ”Libre 2”.

Du kan lägga till nya kategorier och taggar från skärmen för inrättandet av inlägg. Det verkar för närvarande inte vara ett sätt att redigera eller radera dem på WordPress.com (åtminstone inte i gratisplanen), vilket är konstigt eftersom funktionen är tillgänglig i den självhostade versionen av WordPress.

teman

Teman är i princip alternativa design för din webbplats som gör att du helt kan ändra utseende, känsla, layout och färger på din blogg. Du kan välja en för att matcha ditt befintliga varumärke, eller gå vild och prova något nytt.

Klicka på “Teman” -knappen till vänster för att komma igång. Ja, klicka på den lilla lilla knappen. Klicka inte på Anpassa ännu. Se sedan till att du väljer de gratis teman för att komma igång.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image14

När du har valt ett tema du gillar kan du klicka på “Anpassa.” Detta tar dig till en skärm där du kan ändra olika alternativ som färgerna i ditt tema. Lek med det här. Klicka på knappen “Publicera” till vänster för att spara dina ändringar. Om du inte gillar ändringarna du har gjort klickar du bara på dem.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image15

Anpassa Libre 2-temat.

plugins

Nu är plugins intressanta, men de är inte tillgängliga i gratisplanen. Du måste uppgradera till affärsplanen för att få dem, men du bör veta vad de är.

I princip utvidgar plugins funktionen hos WordPress. De kan lägga till kontaktformulär, nya layoutalternativ, onlinebutiker eller omvandla din blogg till ett offentligt forum. De kan göra nästan vad som helst som en programmerare kan tänka på, och det finns massor av dem.

Men så länge du kör med gratisplanen, oroa dig inte för plugins för mycket. Fokusera på att lära sig vad WordPress kan göra på egen hand.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image16

Lansera

Och här är vi, i det sista steget. Nu när du har lite innehåll och kanske har valt ett tema för din webbplats är det dags att komma tillbaka till den checklistan från tidigare.

Du kan fylla i så mycket av det du vill (du behöver inte registrera en anpassad domän eller ladda ner appen), men den viktiga delen är att klicka på biten längst ner i checklistan som säger “Starta din webbplats. ”

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image17

Uppgradering och dess fördelar

Nu när du har en gratis blogg igång, varför skulle du någonsin vilja spendera pengar på den? Tja, här är saken: När du väl har kommit många besökare kanske du vill utöka din webbplats funktionalitet, du kanske vill ha mer personligt varumärke och du behöver definitivt mer lagringsutrymme för alla de härliga bilderna på mat.

Åh, och du får ett anpassat domännamn, till exempel “receptrocksohard.com”, i motsats till “receptrocksohard.home.blog”.

Betalda planer ger allt detta och mer: de tar också bort alla WordPress-annonser, ger dig tillgång till fler teman och anpassning och är lättare att tjäna pengar. Du kommer också att kunna ladda upp teman från tredjepartswebbplatser, till exempel det officiella WordPress-temförvaret, eller få premiumteman från webbplatser som ThemeForest.

När det gäller plugins kan du installera saker som Yoast SEO för att ge din webbplats en liten ökning av sökresultat, eller kontaktformulär 7 för att skapa mer avancerade kontaktformulär. Om du kör evenemang för ditt community kan du installera något som händelsekalendern för att hålla alla informerade.

Till sist får du professionellt stöd. Support är faktiskt en ganska stor sak. Varför? För om din blogg blir ditt företag behöver du det. Det går ibland fel på webbplatser, och det är bara ett faktum i livet. Med support kan du vanligtvis lösa dessa problem mycket snabbare och lättare. Utan det måste du lita på gemenskapen. Nu gör mig inte fel, samhället är fantastiskt, men de får inte betalt för att hjälpa dig snabbt.

I slutändan beror det på om bloggning för närvarande är din hobby eller ditt jobb.

How-to-Make-a-Free-Blogg-on-WordPress- (steg-för-steg-instruktioner) -image18

Hur jämför WordPress.com med andra gratis webbplatstjänster?

WordPress är naturligtvis inte det enda sättet att få en gratis webbplats. Andra tjänster som Wix och Weebly erbjuder också gratis planer för alla som just har börjat. Tja, jag har inte utrymme för en detaljerad jämförelse här, men här är den grundläggande idén: WordPress.com gör bloggar.

WordPress.com bloggar bättre än bara om någon annan tjänst där ute, för det är där det började, och det är där det fortfarande håller på att gå. WordPress.com är dedikerad till den här typen av webbplats framför allt andra, men du kan säkert bygga andra typer av webbplatser på plattformen. Men bloggen är standard.

Wix och Weebly, i synnerhet, är mer generella webbplatsbyggare. De handlar om att ge dig mer kontroll över din design (även i gratisplanerna), och bloggar är mer av en eftertanke. Således har de färre bloggspecifika funktioner, till exempel taggar eller anpassade fält.

Med WordPress kan du också få alla typer av plugins och teman från hela internet. Wix och Weebly tillhandahåller en slags plugins-funktionalitet, men bara med förhandsgodkända “appar”, och du är begränsad till vad som finns tillgängligt i din instrumentpanel..

Om det du letar efter är en femsidig broschyrwebbplats för ditt lilla företag, kan Wix eller Weebly vara för dig. De erbjuder också en mer nybörjarvänlig introduktion till att bygga webbplatser. De kastar inte så mycket information åt dig på en gång, medan WordPress.coms instrumentpanel tenderar att känna sig lite rörig ibland. Och WordPress.coms anpassade designfunktioner gynnar kraftigt kunder som betalar mer.

Men om du vill ha en gratis blogg, gå med WordPress.com. Bloggar är dess specialitet.

För att lära dig mer om WordPress.com, kolla in vår expertgranskning. Och om du är redo att börja skapa din WordPress-blogg nu, klicka på knappen nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map