Како постати фрееланцер и задржати свој дан посао [2020 Водич]

Да ли је могуће истовремено имати посао са пуним радним временом и споредни посао? Одговор је да. Апсолутно. Сигурно. Али то није лако И то се неће догодити преко ноћи Потребно је планирање, одлучност и упорност – али то је врло могуће. А све више и више фрееланцера успешно жонглира и с другима.


У протеклих 11 година изградио сам посао од нуле до стварања преко шест цифара и рада за имена домаћинстава, укључујући Мицрософт, ИБМ, Адобе, Самсунг, АТ&Т и Екпериан. Помагао сам многим фрееланцерима – како појединачно, тако и путем Фацебоок групе „Фрее Цонтент Маркетинг Вритер“ – да успешно покрену споредни посао док су запослени.

Пуно сам научио на путу. Углавном кроз грешке и дуготрајан пут. Али могу вам уштедети времена и стреса. Читајте даље, и ја ћу вас водити кроз кораке како да радите слободно у кући док још увек држите своје редовне девет-пет.

1. Проверите уговор

Прво што треба да урадите јесте да се правно увјерите дозвољен на слободну страну. Сећате се кад сте добили посао, вероватно сте потписали хрпу формулара? Понекад се на многим страницама великих правних речи налазе клаузуле које вам забрањују да се слободно балансирају или ограничавају врсте клијената са којима можете радити као фрееланцер..

Ваш уговор такође може тражити да обавестите свог тренутног послодавца о свим наступима. Обратите тачно коме бисте требали да се обратите, које обрасце треба да попуните и све друге важне информације. Али немојте то тренутно радити. Морате имати план прије него што уђете право. Ваш послодавац ће вјероватно имати питања, а ви желите имати све одговоре – или барем моћи интелигентно говорити о свом новом фрееланцинг послу..

Затим провјерите да ли постоје потписане клаузуле које нису натјецатељи кад сте преузели посао. Многи се пријављују за ваш следећи посао са пуним радним временом, али могу пренијети и на фрееланцинг. Имајте на уму било коју одређену индустрију или клијенте који се помињу као офф-лимит. Ово би могло почети да се осећа претерано, али немојте паничарити. За минуту ћу поделити неке креативне идеје како бих вам помогао да изградите посао који не крши ваше тренутне услове запослења.

Ако нисте сигурни у уговор, поразговарајте са људским ресурсима да бисте добили више информација или додатна објашњења. Ако још увијек нисте сигурни, размислите о ангажовању адвоката који ће прегледати ваш уговор. То ће коштати мало новца, али то ће бити вјероватно одштета за посао. А трошкови су много мањи од износа који ћете изгубити ако вас отпусте.

2. Дизајнирајте свој савршен посао фрееланцинга

Пре него што наставите даље, желим да се ослободите било каквих предрасуда о томе како ће радити ваш фрееланцинг посао. Осим законских и пореских правила, која апсолутно, позитивно, имате, мора слиједите (више о томе касније), нема правила о томе како бисте требали радити на слободи. Није важно како други људи воде свој посао, већ је важно шта ради за вас.

Лепота фрееланцинг-а је у томе што имате флексибилност да градите посао који ради за вашу личност, снаге, слабости, циљеве и распоред.

Најуспешнији фрееланцери су они који пажљиво обављају сваки део свог посла имајући на уму сваки од тих аспеката када утврде које клијенте узимају, врсту посла који раде, када раде, колико раде и колико оутсоурцинг.. Слободњаци који покушавају да се ускладе са оним што мисле да би требало да раде, често остају фрустрирани и нису у могућности да зараде приход који желе.

Ја сам Типо Куеен. Спавам рано, али волим радити ујутро. Имам два тинејџера и покрећем спасилачке псе са стране. Ја сам свој посао фрееланцинга изградио радећи викендом тако да могу бити на располагању поподне када су моја деца у близини. И унајмим свог уредника копија да ухватим погрешке при упису како ме клијенти не отпуштају. Плус, склон сам тражењу клијената који имају брзи преокрет, јер знам да ће ценити моју флексибилност и доступност.

Зато издвојите неко мирно време, када нисте уморни или под стресом или ћете вероватно бити прекинути, и креирајте почетни пословни план. Узмите си времена и сетите се да ништа није постављено у камену. Учићете, подешавати и мењати курс више пута док кренете. Успех вашег пословања (и ваш разум) зависе од тога.

Направите план који укључује следеће:

 • Ваш крајњи циљ. Да ли је фрееланцинг на боку ваш крајњи циљ? Или се надате да ћете га на крају претворити у посао са пуним радним временом? Можете се предомислити низ пут, наравно, али то помаже да се зна куда се крећете.

Ако планирате да у будућности напустите свој редовни посао због слободног живота, проћи ћете исте кораке као и они који воде фрееланцинг као споредни концерт. Међутим, желите да тражите клијенте који вам могу одједном понудити већу количину посла. Тако ћете лакше повећати своје пословање када дође време да се путнички пакети за посао раде код куће.

 • Ваша временска линија за пуно радно вријеме. Ако не сањате да ово учините, само прескочите овај корак. Без бриге. Али ако урадите желите да се коначно одрекнете дневног посла, тада заиста треба да кренете с планом. Наравно, ово се може (и хоће) променити, али временски распоред потиче вас да не одлажете.

Моје искуство је да је шест месеци апсолутно најкраће за шта требате тежити – а то је стварно гурајући га. Нарочито ако желите заменити годишњи приход већи од $ 50К. Од писаца којима сам помогао у транзицији, година се чини разумним циљем, са 18 месеци још бољим.

Пазите на упаривање ове промене са великим стресним догађајем, попут селидбе или рођења детета. Или, ако то учините, будите сигурни да узмете у обзир и емоционалну цестарину коју ће догађај преузети на вас и дајте себи више времена да своју фрееланцинг претворите у одржив посао са пуним радним временом..

 • Коју услугу ћете пружити. И не – „фотограф“, „писац“ или „графички дизајнер“ није прави одговор. Морате да идете дубље. Да ли ћете се специјализовати за корпоративне фото-снимке, писање маркетинга садржаја за здравствене компаније или стварање веб страница са непрофитним основама? Дубље. Бити јединствен.

Имајући нишу олакшаће вам проналажење и циљање клијената. Поред тога, можете прилагодити свој портфељ тако да се ваша апликација истиче. Желите да покажете да сте експерт који може да унесе нешто посебно у пројекат.

 • Циљеви вашег прихода. Колико желите да зарађујете сваког месеца и године? Запишите најнижи минимум који вам је потребан за зараду, ваш реални циљ и ваш циљ. Међутим, немојте се превише задржавати на овим бројевима, јер ћете имати бољу представу о ономе што је реално када почнете.

Ако планирате да идете са пуним радним временом, запишите износ који треба да зарадите пре него што напустите дневни посао. Затим направите сигурносну копију и створите повремене циљеве који се повећавају свака два до три месеца. Ово ћете мењати више пута током наредних неколико месеци и година. Али заиста помаже имати место за почетак.

Не заборавите да укључите порез (о томе детаљније касније). Такође бисте требали размотрити било какве трошкове покретања, као што су нови рачунар, специјални софтвер или обука.

 • Колико сати ћете радити. То ће се мењати и ићи горе-доле на основу потражње клијента. Али запамтите да ћете и ви морати да посветите неплаћено време у покретању и вођењу пословања. Али уместо да то сматрате неплаћеним временом, преусмерите своје мишљење да бисте се фокусирали на чињеницу да улажете у себе.

Открио сам да је десет до 15 сати недељно добро место за започињање – довољно је да покренете посао, али не превише да на крају подуприте очне капке чачкалицама како бисте остали будни. Наравно, то ће зависити од расположивости коју требате да потрошите фрееланцингом. Али најважније је паметно искористити своје време, као фрееланцер плаћате само за оно што производите.

 •  Оно што ћете издвојити. Престани да ме гледаш смешно. Знам да ово изгледа лудо, али није. Најлакши начин за проналажење времена је слање ресурса.

За многе нове фрееланцере најбољи је пут пронаћи неколико кућанских послова за које можете издвојити своје слободно време – као што су достава намирница, понеки излет или повремено унајмљивање кућног чистача.. Једном када постанете успешни, можете предати пословне задатке, попут истраживања, маркетинга, транскрипције или других, зависно од ваше понуде и склоности.

 • Када ћете радити. Ово је најважнија ствар (иза законских ствари, наравно) када се игра фрееланцинг као споредна свирка. Више времена се не показује магично. А пошто вероватно немате пуно слободног времена само седећи, то вероватно значи да ћете морати да дате нешто од тога да бисте направили време. Дакле, ако сте прескочили мој метак у вези са оутсоурцингом, врати се.

Открио сам да је најлакше одустати од ТВ-а или интернета. У зависности од својих склоности, можете радити увече или ићи у кревет сат времена раније, тако да можете да устанете и проведете неко време слободно радећи пре посла. Будући да ће ваше време слободног боравка током недеље вероватно бити у малим комадима, топло вам препоручујем да током викенда нађете велики део сати где се заиста можете фокусирати на свој посао.

Шта год да одлучите, направите чврст распоред и придржавајте се га. Ставите га у свој календар и третирајте га као састанак. Ако покушате да се једноставно уклопите у покретање слободног посла када имате слободно време, то се неће догодити. Морате уложити време и ставити задњицу у седиште да бисте заиста обавили посао.

Сада када имате писани план, оставите га неко време, а затим га погледајте свежим очима. И да, апсолутно га морате записати. То је званично. Затим то поделите са људима у које имате поверења. Ако имате пријатеље са слободним односима, не тражите “мозак” – слободњаци то мрзе. Уместо тога, понудите им да их надокнадите да би преслушали ваш план. Ако можете пронаћи успешног фрееланцера који ће вам помоћи у напретку и ојачати ваш план, вредиће сваки пени.

3. Затражите дозволу, а не опрост

Сада када имате план, време је да то урадите. Морате да кажете свом послодавцу. Чување тајне није добра идеја. Уосталом, не желите да вас отпусте и онда се препирате да бисте стално радили као фрееланцер без најаве.

Ако требате званично пријавити људске ресурсе, започните тамо. Закажите састанак, поставите питања, испуните све обрасце који су вам потребни и сазнајте поступак компаније. Свака компанија је другачија, зато набавите званичне информације и пратите поступак.

Чак и ако вам није потребно да испуните службене формуларе, ипак морате то рећи свом шефу. То је уљудност и права ствар. Али, немојте то само споменути у пролазу док идете на ручак. Закажите формални састанак и седните да поделите свој план.

Највећа ствар о којој ваш шеф брине јесте то што неће утицати на ваш радни учинак и нећете красти купце. Објасните када планирате да радите фрееланцинг – викендом или ноћу. Затим поделите основе о томе где ћете добити купце, као што је професионално удружење којем припадате.

Казати вашем послодавцу такође вам може дугорочно помоћи. Вероватно нисте први запослени који је кренуо овом рутом. Они би могли имати сјајан савет. А можда би вас могли упутити и на неке њихове колеге из других компанија које траже талент. Што је још боље, многи људи који прелазе на хонорарне хонораре често настављају да раде за своје претходне послодавце.

4. Припремите се за плаћање

Не, немојте још само почети да тражите клијенте. Прво морате водити рачуна о својим финансијама. Погледајте наше Свеобухватни водич за управљање финансијама као фрееланцер да би разумели све сложености које зарада од фрееланце може донети.

Дно: Морате да послујете као легални посао, што значи да пријављујете све своје приходе и плаћате било који порез.

Морате платити порез ако од зараде самозапослених зарађујете више од 400 УСД. А ако не платите, могло би вам се наплатити казна до 25% изнад износа који дугујете, у зависности од тога колико касните. Пошто ће ваш послодавац бити обавештен уколико се то догоди, могли бисте и ризиковати да изгубите посао.

Поред тога, можда ћете морати да платите и процењени порез. Током вашег посла са пуним радним временом, ваш послодавац задржава новац за порезе. Међутим, као фрееланцер, новац неће бити задржан за порезе и све порезе морате платити на крају године. Али ако се очекује да платите више од 500 УСД пореза, од вас ће се морати платити процењени порез. Прочитајте овај водич да у потпуности разумете своју одговорност у погледу финансија и пореза.

Сада када смо се обратили порезима, морате да урадите следеће:

 • Подесите рачуне својих пословних банака. Одуприте се искушењу за мешање пословног и личног. Само немој то радити. То ће вам олакшати живот и порезе.
 • Направите систем праћења рачуна, трошкова и плаћања. Неки писци користе Екцел прорачунску табелу. Други користе Ваве, који је бесплатан алат. Годинама користим Фресхбоокс, што ми је драматично побољшало посао. Такође можете да читате моје искуство са АНД ЦО овде, што је још једна сјајна опција.

Трик је у проналажењу нечег што вам одговара. Све у истом алату могу слати рачуне, пратити примања и проверити ко ми још мора да плати. Такође могу тачно да видим колико сам у било ком тренутку зарадио овог месеца или године.

 • Размисли о сопственим ценама. Сада смо коначно прешли на забавни део … или стресни део. Важно је да цене себе како треба. Превисок и нећете добити посао, али прениско и губите новац. Нема притиска. Али пре него што превише нагласите, прочитајте наше Водич за цену свог слободног рада.

И запамтите, ваше цене ће расти са вашим послом. Зато се не осећајте стресним ако ваше почетне цене нису онакве какве сте замислили. Долазите тамо док градите своје искуство и референце, обећавам.

Када започињете, мој највећи савет је разговор са другим фрееланцерима у вашој области. Ако обављате посао са пуним радним временом, разговор о новцу може вас отпустити. Али у фрееланцингу ваш успех заиста зависи од познавања тржишних стопа.

Не бојте се одбити клијенте са ниским платама. Лако је ући у замку било ког посла који вам се догоди. Али ово можда није најбоље коришћење вашег времена или талента.

Такође, не мислите да би требало да вам буде плаћено само за физичко време које проводите на пројекту. Пошто вероватно имате значајно искуство са својим редовним радним временом, програм који сте кодирали или веб локација коју сте дизајнирали није вам требало само пет сати – требало вам је десет година да научите вештине и стручност потребан да га довршим за пет сати. Обавезно укључите ниво стручности у своју цену.

5. Креирајте листу потенцијалних клијената

Највећи ресурс који имате за вас су ваше везе. Не можете да приступите клијентима тренутног послодавца, али постоји много начина на које можете искористити своје искуство и односе без кршења било каквих правила или етике.

Један од најбољих начина је да се позиционирате у ниши која је повезана са тренутним послом, али који се не такмичи са њим.

На пример, рецимо да сте копирица за велики хотелски ланац. Ако радите за друге хотеле, вероватно ће вас отпустити из радног дана. Али хотели имају ресторане. И вероватно сте радили на многим пројектима везаним за ресторан. Тако би савршена ниша била писање за ресторане није повезано са хотели. Не такмичите се, али користите своје искуство.

Направите листу и започните браинсторминг. Ево неколико идеја за почетак:

 • Бивши сарадници на вашем тренутном послу који сада раде у другим компанијама
 • Ваши досадашњи послодавци
 • Купци са којима сте радили на бившим пословима
 • Купци са којима сте радили у свом тренутном послу који су сада са новим компанијама
 • Колеге из факултета
 • Добављачи на вашим тренутним и прошлим пословима
 • Пријатељи, породица и комшије који раде у компанијама у вашој ниши
 • Људи с којима сте повезани на друштвеним мрежама путем мрежних група
 • Групе локалне заједнице у којима се ваши потенцијални клијенти друже

6. Укрцајте свог првог клијента

Да, само зароните. Многи људи који започну самостални посао проводе месеце стварајући фантастичне материјале и планове. Али искрено, само су вам потребне основе – и тада је најбоље направити своју прву свирку. Зашто? Јер ће ваш први клијент скоро сигурно бити неко ко познаје вас и ваш рад. А ово елиминише анализу парализе у којој видим да се толико људи заглавило.

Зато се вратите на листу коју сте управо креирали и посегните за својим контактима. ЛинкедИн или е-пошта често су добра полазна основа зависно од вашег односа. Нека ваша е-пошта буде кратка и слатка. Обавестите их да сте слободни. Освежите њихово мишљење о квалификацијама. Питајте да ли вас могу упутити у одговарајуће одељење у њиховој компанији. А онда притисните тастер за слање.

Али немојте само претпоставити да ако се не сјетите да вам не желе помоћи. Више је него вероватно да је сахрањен у пристиглој пошти. Или су је читали на телефону са маргине фудбалске утакмице и заборавили да одговоре када су сутрадан били на послу. Зато обавезно пошаљите уљудно праћење. Једна од мојих најдражих мантра је да ако не наставите, вероватно остављате новац на столу.

Остале опције за вашу прву свирку укључују рад преко платформе. Тхе Како пронаћи слободни посао поглавље нашег Ултимате Водича о томе да будете фрееланцер води вас кроз различите расположиве платформе и како их користити. Уз то, платформе за фрееланцинг требале би бити само један алат који користите за добијање концерата, а не ваш једини маркетиншки метод. Најуспешнији фрееланцери користе много различитих начина за посао, укључујући агенције, платформе и директне клијенте.

7. Креирајте своје маркетиншке материјале

У реду је, рекао сам да прво купите свој први клијент пре него што креирате своје маркетиншке материјале. Разлог је тај што лако можете потрошити превише времена припремајући се. И врло је вероватно да постоји клијент са којим можете брзо да слетите јер они већ знају вас и ваш рад.

Када имате клијента који плаћа, направите корак уназад и направите следеће маркетиншке материјале:

 • Сајт. Ово је супер важно. И може вам помоћи да изгледате професионалније и чак „веће“ од вас. Топло препоручујем да направите основну веб страницу од самог почетка.
 • Социјални профили. Ово поглавље наше Ултимате водич за фрееланцинг води вас кроз писање сјајних страница профила. Упркос томе, платформе обично нуде концерте који ниже плаћају него што их можете пронаћи сами. Обавезно користите платформе за фрееланцинг као један од начина рада, али немојте се поуздати у платформе за све своје свирке.
 • Пословни имејл. Ово би требало бити одвојено од вашег личног налога. Обавезно додајте ознаку на свој потпис уз везу до ваше веб странице / портфеља.
 • Ажурирана ЛинкедИн страница. Будући клијенти често траже фрееланцере на ЛинкедИн-у. И желите да вас лако пронађу. Обавезно ставите своје претходне клијенте и све своје нише. Размислите о томе које речи за претрагу вероватно користи ваш идеални клијент и укључите све оне на свој профил.

8. Уравнотежите свој дневни посао са фрееланцингом

Једном када добијете једног клијента и успешно управљате својим послом, размислите о додавању другог. Важно је осигурати да управљате својим одговорностима на свом пуном радном времену. Ево три савета за успешно балансирање и рада са пуним радним временом и фрееланцинг-а са стране:

 1. Не жртвујте сан или вежбање. Можете наставити са најбољим радом у свом дневном послу и за нове клијенте који слободно раде само ако сте здрави и одморни. Обавезно наставите довољно спавати и вежбати. Одуприте се искушењу да поједете гомилу хране или смећа јер трошите више времена фрееланцингу. Бринући о себи можете наставити темпо током времена.
 2. Редовно се јавите код свог менаџера. Водите рачуна да ваш рад не пати на вашем пуном радном времену. Ако ништа друго, будите сигурни да останете касније и водите додатне пројекте, посебно ако је ваш менаџер имао било каквих брига око тога да ли сте слободни са стране. А ако сте почели да радите код куће или радите алтернативни распоред да бисте се прилагодили фрееланцингу, будите сигурни да редовно додирујете базу да бисте били сигурни да ради из перспективе вашег менаџера.
 3. Размислите о оутсоурцингу. У многим случајевима коштат ће вас мање ако некоме платите да обавља задатке за вас – попут уредника који ће лекторирати ваш писани рад или виртуелног помоћника који ће вам помоћи у истраживању. Споменуо сам то раније, али вреди поновити. Оутсоурцинг кућанских послова одличан је начин да пронађете више времена, а да притом зарађујете новац на крају дана.

Први корак

Сада знате како то учинити. Али, фрееланцинг са стране захтева мотивацију и упорност. Можда није лако, али користи се обично исплати. Уз посао са пуним радним временом ограничени сте у својој заради, али не тако са фрееланцингом. Осим тога, ако волите, у идеалној сте позицији да своје слободне свирке пребаците у посао са пуним радним временом.

8 корака да постанете фрееланцер док још увијек ради

Многи фрееланцери су почели док су радили посао са пуним радним временом. Добивате прилику да испробате тржиште и утврдите да ли фрееланце стил живота одговара вашим снагама и вашој личности. Зато направите први корак и покушајте са фрееланцингом са стране. А ако се одлучите на следећи корак, погледајте наш Водич за унапређење ваше фрееланцинг каријере.

ФАК

Могу ли покренути посао радећи пуно радно вријеме?

Да. Апсолутно. За почетак може бити потребно много времена, али обоје је врло могуће. Само проверите свој уговор о раду да бисте видели да ли сте под било каквим ограничењима или обавезама.

Могу ли радити пуно радно вријеме и самостално?

Иако ће можда требати пажљиве вештине управљања временом како би се оба балансирала, многи људи успешно зарађују додатни приход путем фрееланцинга и држећи посао са пуним радним временом.

Да ли је обављање споредних послова незаконито?

Не. Међутим, неки послодавци забрањују замрзавање или захтевају претходно одобрење. Обавезно проверите свој уговор и следите све процесе које захтева ваша компанија пре него што прихватите било који споредни посао.

Могу ли државни службеници бити слободни радници?

Зависи. Неке владине агенције дозвољавају фрееланцинг, док друге забрањују. Тип фрееланцинг-а и ваши клијенти такође могу бити проблем. Владини службеници требали би пажљиво провјерити своје уговоре и разговарати с људским ресурсима прије него што започну било какве слободне свирке.

Колико сати раде фрееланцери?

Лепота бити фрееланцер је у томе што можете сами да поставите свој распоред. Можете радити неколико сати седмично или онолико колико желите. Само требате да узмете количину посла са клијентом да одговара броју сати који желите да радите.

Колико зарађују фрееланцери?

Неовисни приходи увелике варирају овисно о врсти пројекта фрееланцинга, као и према клијенту. Овисно о нивоу искуства, самостални писци могу зарађивати мање од 10 долара на сат до преко 100 долара на сат.

Који слободни послови најбоље плаћају?

Опште смернице су што више искуства и вештина захтева слободан посао, више ћете зарадити. Тако виртуални асистенти, на пример, зарађују мање од рачунарских програмера.

Насловна страна: Ултимативни водич за постојање слободњака

Поглавље 1: Проналажење слободног посла

Поглавље 2: Како створити победнички фрееланце профил

Поглавље 3: Како коштати свој слободни рад

Поглавље 4: Како резервирати слободни посао

Поглавље 5: Како разговарати о слободном пројекту са клијентом пре него што започнете

Поглавље 6: Како се кретати односима фрее-клијент

Поглавље 7: Како управљати својим временом као фрееланцер за максималну продуктивност

Поглавље 8: Како бити плаћен као слободњак

Поглавље 9: Управљање финансијама као фрееланцер – Свеобухватан водич

Поглавље 10: Како унапредити своју слободну каријеру

ТАКО СТЕ – Поглавље 11: Како постати фрееланцер & Задржите свој дневни посао

Слободно поделите овај чланак и / или копирајте овај пост или његове делове на вашу веб локацију, блог или друштвене мреже. Све што тражимо је да то припишете ВебситеПланет.цом

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map